duminică, 12 decembrie 2010

T H A I L A N D A, TARA OAMENILOR LIBERI

Execelenta Sa Doamna Chantipha Phutrakul, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Thailandei la Bucuresti, a oferit o receptie pentru care merita toate omagiile, la Sala Rotunda a Hotelului InterContinental, cu prilejul Zilei Nationale, Ziua de nastere a Majestatii Sale Regele BHUMIBOL ADULYADEJ, monarhul cu cea mai lunga domnie din lume.
L-am intalnit de trei ori pe Majestatea Sa, in anii 80, un om cu o cultura larga si impresionanta, care se bucura de respect, pretuire si autoritate morala imense pretutindeni in tara.
Populatia thai a migrat din sudul Chinei la inceputul erei crestine, a format intai in partea de nord un numar de state feudale, a coborat catre campia manoasa din sud si s-a unit intaia oara la Sukhothai (1238), regat care a exersat o influenta decisiva asupra natiunii thai, dupa care, un mare regat (33 de regi) a luat fiinta cu capitala in Ayuthaya, la 85 km nord de Bangkok: 1350 -1767. Cunoscuta in lume, pana la 23 Iunie 1923, sub denumirea de Siam, Thailanda este singura ţară din Asia de sud-est care nu a fost niciodată colonizata!
Astazi, o monarhie constitutionala, Thailanda are o populatie de aproape 68 milioane de locuitori (10% in Bangkok), la o suprafata de 514.000 km², impartita in 75 de provincii.
Destinatie turistica de exceptie, cu care rivalizeaza poate doar China si Japonia, Thailanda (thai inseamna Om Liber) este un tinut cu vestigii istorice de legenda, cu o cultura bogata, originala, cu o arhitectura unica, cu frumuseti naturale rare pe glob etc.
Am fost prieten cu marele poet modern Montri Umavijani (1941 - 2006), impreuna cu care l-am publicat pentru prima oara pe Eminescu in limba thai (Luceafarul, editie bilinva, Thai si Engleza), 1988, pentru ca in anul urmator, dupa ce a participat la Centenarul Eminescu, poetul Montri sa publice o carte de poeme in limba Engleza dedicata Romaniei: In Roman Retreat, carte care s-ar cuveni tradusa si publicata la Bucuresti.
Ma opresc aici, nu inainte de a o felicita pe Excelenta Sa Chantipha Phutrakul pentru receptia somptuoasa, pentru cuvintele pline de caldura si de intelepciune rostite, pentru reusita de a imprima actiunii diplomatice o reala patina thai!

Un comentariu:

  1. Ma bucur ca ne scrieti din cand despre aceste uimitoare civilizatii.Toate informatiile si impresiile impartasite de dumneavoastra sunt binevenite pentru cei care doresc sa afle mai multe...
    Sa nu va opriti!

    RăspundețiȘtergere