marți, 30 noiembrie 2010

O CREATIE A SETEI INDIVIDUALE DE TRAIRE

O viziune sublimă, deschizătoare de zări sacre mi se pare ca încunună gândirea şi inspiraţia lui Ion Andreita odata cu cartea: 101 poeme, Editura Biodova, 2010, pe care am primit-o cu un autograph magulitor: marelui oltean…
Fire sensibilă şi romantică, aici, mai mult decat pana acum, in alte carti, Ion Andreita s-a regăsit pe el însuşi în cuvinte, în poezie scrisă cu vocaţie interioară de om cu suflet mare.
Poeziile sale sunt tot atâtea stări de conştiinţă, manifestări exuberante ale aderenţei la mişcarea universală a vieţii, sunt descărcări explozive, meditaţii înfiorate fie ale tensiunilor si exaltărilor interioare, fie ale vieţii de care, nu stiu cum se face, dar Ion Andreita se izbeşte la fiecare pas.
Eu vad în aceste poeme, cel mai adesea de scurta respiratie, proiecţia unui conţinut emotiv specific, deoarece transced pana la anulare biograficul.
Poemele lui pot fi citite şi ca un jurnal poetic al vietii, ca tot a fost journalist o viata lunga.
As numi opera poetică deloc intinsa a lui Ion Andreita: creaţia setei individuale de trăire!
El scrie direct, alegând drept modalitate de expresie versul alb. Ciclul Masurand cu lacrima fiinta ta e o dovada ca stapaneste si tehnica veche de vers cu ritm interior si rima rara. Limba poetului este cea de toate zilele, deloc cautata, ci simplă, intr-o exprimare limpede, dar, atentie, cel mai adesea cu dublu sens.
Mi se pare ca se poate vorbi de funcţia poetică a călătoriei la Ion Andreita, poate si fiindca a calatorit tara in lung si-n lat (cum se spune), ca reporter, si in ultimele doua decenii mai catre Occident, ca diplomat, lucru vizibil in 101 poeme, prin poeme-stări, amplificând trăirea de moment, structurând-o în propriile mişcări ritmice.
Si o observatie. Citesc pe pagina a patra: Ilustratia – Tapiserii de Lia-Maria Andreita.
Sunt sase tapiterii de o frumusete uluitoare, care nu ilustreaza poeziile, ci exista prin ele insele, incat doua lucruri s-ar fi cuvenit:
Unu, mentionarea pe pagina a treia, de titlu, ca volumul cuprinde tapiserii de Lia-Maria Andreita, un artist de talie universala, si
Doi, evidentierea lor printr-o Tabla de materii, ca aici:
Pagina 15, Pietre de rau
Pagina 55, Nostalgia culorilor
Pagina 85, Pietrele vietii
Pagina 105, Oase plangand
Pagina 119, Pietrele universului
Pagina 131, Ce te legeni, codrule

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu