marți, 29 martie 2011

IVONA SIME SI DRAGOSTEA PENTRU CHINA

Sambata seara am fost invitat la o lansare de carte despre China la Libraria Carturesti! (Chiar asa se numeste?!)
Cartea lansata este o desfatare.
Editura Printech, Bucuresti, 2011, a tiparit, in format academic, cartea: Yan Tian, TARAMUL GASTEI SALBATICE, 250 pagini, 35 lei, text si fotografie: IVONA SIME.
O lucrare insolita, explicata astfel in Nota autorului:
Cartea isi doreste sa fie un ghid usor de inteles pentru cei ce doresc sa calatoreasca in China pe o perioada mai lunga de timp.
Ivona Sime a petrecut in China cinci ani de viata, incepand cu vara anului 1992, a invatat limba chineza si a lucrat, a calatorit, inclusiv in Tibet, desi teritoriul propice ei este sudul. In felul acesta, a reusit sa patrunda suficient de adanc in sociateatea chineza, pentru a impartasi si altora dintre revelatiile sale.
Cartea cuprinde cinci capitole, unite prin cuvantul drag autoarei, afisaj. Iata-le: Afisaje in scoli; Afisaje in mijloacele de transport in comun si in statii; Afisaje in restaurante; Afisaje stradale; Afisaje in gradini, temple si parcuri.
Avem de a face cu o veritabila enciclopedie turistica.
Sunt vreo 300 de fotografii, alb-negru si color, innobilate toate de caracterele chinezesti ca niste adevarate picturi miniaturale, in fapt denumirile obiectivelor respective, anunturi, afise, reclame. Sub fiecare fotografie, autoarea transcrie denumirea in alfabet latin a inscrisului din cuprisul fotografiei, cu traducerea sensului in limbile engleza si romana. In continuare, pe o pagina sau doua, autoarea divagheaza cu ingeniozitate, spre folosul cititorului; comenteaza fotografia, arata contextul in care a fost realizata, face incursiuni in istorie, in cultura, ofera un minimum strict de informatie la zi, rememoreaza intamplari proprii in locul respectiv, in localitatea sau in provincia cu pricina, face conexiuni uneori destul de largi, adesea neasteptate si mai cu seama de calitate. Comentariile gastronomice, de exemplu, sunt absolute savuroase!
Am reperat si unele exprimari nefericite datorate cu siguranta grabei, cum ar fi: hartiuta mica; am reusit sa vad un pic…, care pot fi usor inlaturate la o a doua editie.
Cred ca un om care nu a citit nimic despre civilizatia chineza este pe deplin castigat prin lecutra cartii Yan Tian, Taramul gastei salbatice de Ivona Sime, aceasta lucrare incitandu-i curiozitatea intelectuala sau fiindu-i de folos in cazul unei calatorii oriunde pe continental care se numeste China.
Ivona Sime se cuvine felicitata si incurajata sa recidiveze, pentru ca este evident ca are multe de spus, iar aici s-a straduit si a reusit sa scrie doar un ghid competent, instructiv, incantator.

2 comentarii:

  1. Oricand, iar cand vei fi acolo sa cumperi cateva carti publicate de chinezi in limba Engleza, incat, la revenire in tara (daca mai revii si nu te mariti pe acolo), publici o carte proprie despre China.

    RăspundețiȘtergere