sâmbătă, 11 septembrie 2010

D A C I A si 3 de ce

Am fost din nou in Muntii Orastiei, unde ne asteapta pe toti, rabdatoare, cele 6 fortarete descoperite pana acum: SarizegetusaRegia, PiatraRosie, Costesti Blidaru si Cetatuie, Capalna, Banita, din 1999 parte a patrimoniului cultural mondial. Abia la 40km de Orastie! Cati dintre noi fac anual un drum al neamului in Muntii Orastiei? Pana se vor descoperi textele stravechi ale dacilor, invataturile lui Zalmoxe (nu textele care circula pe Internet), ne bucura oricand sa rasfoim: Dacia Preistorica a lui Nicolae Densusianu. Aceasta carte ar trebui sa existe in fiecare casa, ea este Biblia noastra, a tuturor celor care credem intr-o viziune tulburatoare a Daciei.
De ce se stiu atat de putine despre daci? Istoricii nostri au fost mai degraba politicieni, au mers pe cai batatorite, au facut mai degraba politica europeana, in loc sa sape sub propriile picioare, pentru ca pamantul intreg al Daciei este plin de marturii, pentru cui ii pasa. A trebuit sa vina un medic roman din New York pentru a fonda o revista: DACIA MAGAZIN, Dr Napoleon Savescu. Slava lui!
De ce nici un nabab al zilei nu investeste in aceasta revista pentru a ajunge una dintre cele mai raspandite si citite reviste din tara? Ma rog Cerului ca vreunul sa nimereasca din greseala pe aceasta pagina!
De ce de generatii lasam mereu generatiilor viitoare cercetarea stiintifica, adevarata, sub pamant si in marile biblioteci care ascund cele mai vechi informatii despre europeni, pentru a se deslusi lucrurile? Mircea Eliade scria ca mitul este istorie adevarata. Cand se va gasi omul care sa desluseasca, sa limpezeasca, sa dreneze si sa ordoneze toate traditiile, legendele, folclorul, pietrele si pesterile, sa sape...?
Se spune ca in Dacia n-a existat amestec de rase. Cuceritorii si migratorii au venit, au stat o vreme si au plecat mai departe, spre vest. Cei ramasi au fost asimilati, de la, sa zicem, legiunile romane ale lui Traian si pana la turci, rusi si alte semintii marunte de azi.
De astazi, eu n-am sa-mi mai spun Roman, ci DAC. Cine urmeaza?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu